O dată începută organizarea ceremoniilor funerare este necesar ca familia îndoliată să aleagă un model de sicriu sau coșciug. Cu toate că pare simplu, uneori această alegere poate deveni una complicată, deoarece sunt anumite aspecte de care trebuie să se țină cont. Poti alege sicriul pe cont propriu sau cu ajutorul firmei de servicii funerare.
Criteriile de selecție vizează modele diverse de sicrie, culorile, dar și materialele din care sunt realizate acestea. Toate aceste criterii pot influența aspectul final, dar și bugetul alocat pentru acest articol de înmormântare.
Ofertele pot fi extrem de variate, iar pentru a face alegerea potrivită conform dorințelor și bugetului de dispune fiecare, vorbim mai jos despre ce reprezintă sicriul și care sunt criteriile care înlesnesc selecția corespunzătoare a unuia.
Ce este și ce reprezintă sicriul?
Conform datinei, sicriul reprezintă elementul central din cadrul unui ritual de înmormântare. Încă din antichitate, acesta era considerat casa celui trecut în neființă.
Sicriul are diverse denumiri populare raclă, copârșeu, chiar tron în Oltenia. Rolul sicriului este acela de a găzdui corpul celui decedat.
Cum se alege sicriul pentru înmormântare?
Se recomandă ca sicriul să fie ales în funcție de materialul din care este fabricat.
Materialul
În zona noastră, lemnul este materialul folosit cu predilecție pentru producerea sicrielor. Esența lemnului este un detaliu esențial care face diferența.
Esențele de lemn utilizate cel mai des sunt cele de brad, fag, nuc, stejar, tei sau plop. Caracteristicile fiecărei esențe de lemn conferă anumite aspecte produsului final, sicriul.
Anumite persoane preferă să achiziționeze sicrie realizate din alt tip de materiale, precum tablă, oțel sau metal. Cele din metal sunt preferate de cei care doresc o mai bună etanșeizare, deoarece asigură astfel o protecție mai bună corpului persoanei decedate.
Modelul
Cele mai des achiziționate sicrie sunt cele sub formă dreptunghiulară, dar sunt disponibile și alte modele, forme speciale, precum cele hexagonale sau coctogonale. Alegerea aparține exclusiv familiei îndoliate, iar în cazul în care cel trecut în neființă și-a manifestat anumite preferințe înainte de deces, este recomandat să fie urmate întocmai.
Sicriele care sunt închise ermetic pot fi mai scumpe și vin însoțite de un certificat care garantează integritatea structurală a recipientului.
Culoarea
Tradiția recomandă nuanțele mai închise. Excepțiile vizează sicriele albe, pentru cei necăsătoriți sau pentru copii.
Materialul, modelul, dar și culoarea sunt câteva aspecte de care trebuie ținut cont atunci când se achiziționează un sicriu, pentru a reprezenta corespunzător personalitatea și crezul celui trecut în neființă.
Obiceiuri
Sicriele de obicei sunt îngropate în pământ sau așezate într-o construcție specială – mausolee (cavouri); unii preferă să construiască cavouri sau arcade de carămidă sub nivelul pământului.
Vasele în care este depusă cenușa rezultată în urma arderii în crematoriu a rămășițelor celui decedat se numesc urne mortuare.
Care sunt accesoriile pentru un sicriu echipat complet?
Un sicriu echipat complet presupune anumite accesorii conform tradițiilor și datinilor:
- Perna albă
- Două materiale albe numite orar mic și orar mare, cu care se acoperă defunctul
- Lenjeria albă care se găsește în interiorul sicriului
- Voalul care acoperă chipul decedatului (în timpul slujbei de înmormântare)
- Capitonajul capacului de sicriu
- Crucea de lemn cu numele, data nașterii și data decesului
- Mânerele laterale
- Crucea de pe capacul sicriului
Alte obiectele necesare pentru slujba de înmormântare:
- Lumânări
- Cele 4 sfeșnice la colțurile sicriului
- Prosoapele oferite preotului și dascălului
- Batiste și mâncare care se dă de pomană celor care vin la înmormântare
Iată criteriile de care trebuie sa ții cont atunci când urmează să alegi un sicriu!
Modelele de sicrie sunt numeroase, de aceea sunt câteva aspecte care trebuie știute înainte de a merge la achizitționarea unui sicriu.
Dimensiunile persoanei decedate
Familia îndoliată trebuie să știe cu aproximație greutatea și înălțimea persoanei decedate, pentru a evita ca sicriul să fie mult prea mare sau prea mic pentru corpul celui decedat. Dimensiunile corecte ajută la evitarea multor neplăceri și întîrzieri în timpul organizării înmormântării. Pentru cei persoanele decedate cu o consituție mai mare este recoamndat sicriul în 6 colțuri.
Dimensiunile locului de înhumare
Dimensiunile locului de înhumare sunt importante atunci când se alege sicriul.
- Dacă este vorba de criptă, trebuie respectate dimensiuni aproximative de 200 cm / 70 cm la interior. Cele din interior sunt la fel de importante și reprezintă o informație necesară atunci când se alege sicriul.
- Dacă este vorba despre groapă fără construcții se respectă o dimensiunea standard aproximativă de 200 cm / 70 cm.
- Dacă este vorba despre cavoul, se ține cont de dimensiunea interioară a criptei din cavou.
Pentru persoanele decedate în afara țării și pentru care trebuie să se facă repatrierea decedatului prin serviciul de transport funerar internațional iar alegerea unui sicriu nu este una ușoara, mai ales că acesta trebuie să îndeplinească o serie criterii impuse de legislația internațională. Conform normelor impuse, după introducerea trupului în sicriul special, acesta va fi sigilat, acțiune care necesită asistența unui reprezentat al Poliției Mortuare. Este bine de știut că sicriele de repatriere sunt construite special pentru a corespunde normelor și legislației internaționale. Acestea sunt realizate în mod special pentru serviciile de repatriere. Sicriul Standard trebuie să fie fabricat la standardul de calitate în conformitate cu normele impuse de poliția mortuară și trebuie să conțină un sicriu de zinc în interiorul său (sicriul normal de lemn are în interior un alt sicriu din zinc). Persoana decedată va fi închisă ermetic (capac sudat) în sicriul de zinc. Apoi se va închide capacul de lemn al sicriului cu 24 de șuruburi, după care va fi sigilat de agentul de la Poliția Mortuară cu sigiliul final. Acesta nu va putea fi deschis în România decat în cazuri excepționale. Legea Poliției Mortuare din Comunitatea Europeană prevede fără echivoc folosirea unui sicriu special.
Sicriul, cutia prelucrată special pentru a deveni casa de veci a trupurilor neînsuflețite poate fi realizată din materiale diverse, lemn, metal sau tablă. Lemnul (esențe diverse) este preferat deoarece poate fi prelucrat ușor în diverse forme, la care se adaugă modele florale sau religioase, in finisaje specifice solicitate de familia îndoliată.
Ținând cont de informațiile prezentate mai sus, identificarea și achiziționarea sicriului potrivit se realizează mai rapid și cu mai puțin stres pentru membrii familiei.